Detta tips är 20 år gammalt hoppas det fungerar ännu.

PAPPERSTILLVERKNING

1. Börja med att samla papper, tex. rester från lumppapper (grafik-och akvarellpepper). 2. Riv detta i små bitar. 3. Lägg i en stor hink. 4. Häll i dubbelt så mycket vatten som papper och rör om så att det löser upp papperet (borrmaskin med färgvisp kan med fördel användas). 5. För att få ett starkare papper kan man ta i potatismjöl upplöst i ca; 70C vatten. För att fixera papperet blandar man i Alun upplöst i vatten. Har man tänkt låta massan stå en tid, kan man blanda i lite klorin.
6. Tillverka två lika stora träramar, spänn ett nät av nylon på en av dem. Det kan vara bra att sätta ståltråd på baksidan för stabilitetens skull vid större ramar. Man kan göra vattenmärke i papperet genom att sätta lite tråd i nätet. 7. På den andra ramen kan det vara bra med en gummilist för att täta. 8. Skaffa en stor balja, stor nog för att ramen ska få plats och där det finns plats över för att skaka ramen framåt och i sidled. 9. Skaffa trasor eller annat kul mönster till grängen i papperet. 10. Okej, då är det bara att komma igång. Häll i pappersmassan i baljan, om massan är för tjock, blanda i mer vatten. Mängden vatten påverkar tjockleken på papperet. Sänk ner ramen och rör ramen framåt och i sidled några gånger och lyft sedan upp ramen, låt rinna av lite, ta av den övre ramen, vänd över papperet på trasan, lägg över en ny trasa, fortsätt som förut om och om igen tills massan är slut.

Att tänka på. Använd inte redan återvunnet papper då fibrerna oftast är för korta för att garantera papperskvalitén, skifta trasorna efter några timmar då papperet har svårt att torka annars, och tänk på utrymmet du befinner dej i, det bör vara ett våtutrymme, om det är problem så kan jag rekommendera er utomhus på sommaren då papperet torkar mycket snabbare. Experimentera gärna med att lägga i löv och färgpigment t.ex.

Lycka till!!